Miner sub 1000 Euro – Este oare suficient un astfel de buget?

      Minează cu cap     Susținem minarea criptomonedelor în România!

 

Prieteni mineri, prin prezența noastră dorim să încurajăm minarea criptomonedelor în România, oferindu-vă componente hardware și sfaturi necesare construirii unui miner! Așadar, în această direcție, am deschis magazinul online https://mineazacucap.ro!  Citește mai jos pașii prin care poți face asta.

Cum să îți construiești propriul miner?

Înainte de toate, am construit 8 mineri de test, în micul nostru laborator, încercând diverse configurații, urmărind în fiecare moment procesul de minare. S-au avut în vedere mai multe aspecte: de la consumul de energie electrică la reducerea consumului de gaz necesar încălzirii până la randamentul minării față de prețul componentelor, consum de energie, și rată de hash. Așadar, am urmărit profitabilitatea mai bine spus! Astfel, am găsit un miner ce necesită un buget sub pragul de 1000 Euro:

Placa de baza BIOSTAR TB350-BTC AM4 AMD B350 SATA 6Gb/s USB 3.1 ATX AMD

Placă de bază pentru minare – până în 100 Euro (TVA Inclus)

 placă de bază - miner

Biostar TB350-BTC Ver6

La ora actuală, din cauza incapacității mărcii ASRock de a livra „Pro BTC” placă de bază încă destul de căutată la ora actuală pentru minare, cea mai bună soluție din punct de vedere al raportului preț – calitate o reprezintă TB350-BTC de la Biostar.

Spre deosebire de plăcile obișnuite – standard, această placă a fost gândită să conțină cât mai puține caracteristici pe care un miner oricum nu le folosește, lucru ce a permis producătorului să scadă prețul plăcii făcând-o mult mai atractivă față de concurență.

Avantaje: Se pot pune până la 6 plăci video pe placa de bază, iar posibilitatea de a adăuga un procesor AMD (care prin definiție este mai ieftin) face ca această placă de bază să fie foarte căutată în comunitatea de mineri. Necesitatea de a instala un procesor AM4 reprezintă într-adevăr un minus (în general procesoarele pe AM4 sunt mai puternice și implicit mai scumpe), dar, o dată cu apariția arhitecturii Ryzen la un preț mult mai scăzut decât Intel, această problemă pare să nu mai fie una atât de mare pentru cei care au un buget restrâns.

CPU și Memorie –  până în 100 Euro (TVA Inclus) 

 

Pentru o configurație de 1 – 2 plăci video recomandăm A4-7300. Cu o configurație de 4GHz și două nuclee, precum și unul dintre cele mai ieftine procesoare, face ca această operațiune să devină destul de tentantă, având în vedere că nu vom mina cu procesorul în sine.

Procesor AMD A47300 Dual-Core, 4.0 Ghz Max Turbo, 3.8 Ghz Base

procesor - miner

 

Procesor Desktop AMD Athlon X4 950 Bristol Ridge Quad-Core 3.5 GHz Socket AM4 65W AD950XAGABBOX

Dar, pentru o configurație ce depășește 3 – 4 plăci video, recomandările comunității sunt îndreptate către un A10-9700E (360 – 393 lei) care vine cu 4 nuclee și o frecvență de 3GHz. Necesitatea unui procesor mai puternic la un multiple GPU setup este destul de importantă dacă nu dorești să ai penalități de performanță pe plăcile video instalate și dorești maximizarea performanței și al return-ului.

procesor - minerPlăcile video, în funcție de model, au consumuri diferite. Sunt foarte multe modele pe piață, dar din testele noastre, am ajuns la concluzia că cele mai bune plăci video ca și performanță/preț pentru un miner, la ora actuală sunt RX560 și RX580.

Un RX560 are un consum tipic de 60 – 80W și costă între 532 și 678 de lei, în timp ce RX580 are un consum de 100W – 120W, ajungând chiar și la 240W în full load, și poate fi achiziționată cu un preț plecând de la 1666 lei până la 2072 lei.

Dar nu vă speriati, acest aspect al consumului se poate controla pentru a putea obține un rezultat decent de consum, vom ajunge și acolo.

Sursa de putere – 180 Euro (TVA Inclus)

Recomandăm o sursă cu minimum 30% peste capacitatea planificată:

Placa de bază cu CPU și RAM va consuma oricând între 100W – 115W. La o configurație de 4 plăci RX560 4GB (presupunând că fiecare GPU va consuma maximum 80W) vom avea un consum de 320W, ajungând la un total cu placa, CPU și RAM pe la 420 – 435W.


Placa Video GIGABYTE Radeon RX 560 4GB GDDR5 128bit

În acest caz, o sursă de 700W este suficientă, dar asigură-te că are protecție. Trebuie să te gândești foarte bine înainte dacă vei vrea să faci upgrade sau să mai adaugi plăci video pentru că în acest caz e posibil să trebuiască să faci upgrade și de sursă. Din acest motiv noi recomandăm o sursă de minimum 1000W de la bun inceput, preferabil ceva de aceeași marcă folosită pentru cablurile și protecțiile aferente.

Pentru o configurație mai puternică, dacă vrei sa scoți un hashrate mai bun, o performanță și o productivitate mai mare, atunci recomandăm minimum 4 plăci RX560. Acest lucru înseamnă un posibil consum de 2 x 240W per GPU în full load (depinde de placă și producător) + 100W placa cu CPU și RAM, adică un total de 580 – 600W consum.

Placă video MSI Gaming - miner

Următorul pas extrem de important este să ne asigurăm că avem toate cablurile și accesoriile necesare! Asta presupune studierea pieței pentru o sursă cu cât mai multe cabluri PCI-E pentru plăci video, problemă destul de reală în condițiile în care plăcile video mai puternice necesită două alimentări (4 + 8 pini). Pentru 2 sau 3 plăci video, cablurie care vin cu sursa de cele mai multe ori sunt suficiente, dar la o configurație de 4+ plăci video va fi nevoie de cabluri de extensie alimentare PCI cu 6 și cu 8 pini:

cabluri de extensie PCIcabluri de extensie PCImontare cabluri de extensie PCI

Următorul pas în construirea unui miner îl reprezintă modul în care dorim să gândim întregul setup. Problema mare este că minarea după orice varianta de criptomonedă este un proces destul de costisitor pentru placa video, motiv pentru care trebuie să luăm în considerare căldura disipată. Metode de răcire sunt multe, dar majoritatea dintre ele reprezintă costuri suplimentare, de la carcase full tower cu n ventilatoare până la sisteme de răcire lichide.

Însă toate aceste costuri suplimentare se pot reduce foarte simplu atâta timp cât setup-ul este deschis (aerul să poată circula liber).

Pentru toate acestea avem nevoie de următoarele:

 1. placă lemn de 65 cm x 35 cm
 2. șipci de 28 cm
 3. șipci de 17 cm
 4. șipci de 65 cm
 5. șuruburi speciale de prindere placă de bază de lemn (10 bucăți pereche, atenție sunt de diferite tipuri, aveți grijă să se potrivească)

Este foarte important să calculezi distanțele dintre șipci pentru placa video și placa de bază, ar trebui măsurată distanța cea mai adecvată pentru placa video având în vedere că pe șipci va sta proptită (vezi următoarele poze):

construcție lemn - minerconstrucție lemn - miner

Întrebarea voastră este probabil cum conectezi plăcile video la placa de bază. Bună întrebare. Pentru asta avem accesorii numite Extender Riser Card Adapter:

Riser - miner

Dacă vă întoarceți la imaginile construcției de lemn, veți observa că placa video este deja conectată la placa de bază folosind Extender Riser Card Adapter; vedeți si în următoarea poză:

montare riser - miner

Scopul final sau produsul final pentru un setup de multiple GPU (6 în cazul nostru) ar trebui să arate cam așa:

miner - produs finalAr mai fi nevoie și de un buton de power și poate chiar și unul de restart, adică un cablu on/off:

cablu on/ off - miner

Bios configurația  TB350-BTC Ver 6 (updated bios):

În primul rând, întotdeauna recomandăm să se facă un bios upgrade. Dacă nu ești sigur, mai bine apelezi la noi pentru ajutor pentru a evita defectarea plăcii de bază.

Apoi urmează setările:

configurație Bios - miner

Asigură-te că setările arată ca în figura de mai sus. E foarte important ca un miner să-ți pornească singur și să înceapă să lucreze după o pană de curent. Asta înseamnă să setezi “Power On” pentru operațiunea “Restore AC Power Loss”.

configurație Bios - miner

Următoarea setare importantă este PCI Bus settings:

configurație Bios - miner

Am descoperit că cea mai bună stabilitate nu o are nici pe cel mai mic clock pentru PCI Bus, dar nici pe cel mai mare; operațiunea cea mai stabilă s-a dovedit a fi 192, dar puteți experimenta și voi.

Pentru cine dorește sau ajunge să cumpere un procesor mai puternic, există o operațiune în bios ce îți permite să folosești și procesorul pentru minare:

configurație Bios - miner

Deși noi nu recomandăm această operațiune, performanța unui procesor minarea criptomonedelor este chiar insignifiantă în comparație cu un GPU.

Ultima operațiune pe care noi o considerăm obligatorie este dezactivarea plăcii video integrate (dacă ai procesor APU cu GPU integrat):

configurație Bios - miner

 

Pentru Windows este indicat un hard disk care să aibă peste 50GB, de preferat SSD, pentru Linux un stick USB e o variantă.

Aveți nevoie de:

Spor la construit propriul miner! Investește cu cap!

Aveți întrebări? Suntem aici să vă ajutăm!  https://mineazacucap.ro

 

Distribuie articolul!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Un Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *